Ενημέρωση σε σχέση με ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας (ΤΦ) σε σχέση με την επιβολή αίτησης για παραχώρηση πιστοποιητικού μειωμένου συντελεστή 5% για αγορά ή ανέγερσης μόνιμης κατοικίας.

Το ΤΦ ενημερώνει ότι από τις 27 Μαΐου 2024, η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης (ΥΔ) που απαιτείται στην Παράγραφο 3 του Πίνακα Γ του Πέμπτου Παραρτήματος της Νομοθεσίας ΦΠΑ για την παραχώρηση του μειωμένου συντελεστή 5% στην αγορά/ανέγερση μόνιμης κατοικίας θα υποβάλλεται ΜΟΝΟ μέσω της πύλης TFA από όπου αιτητής θ α παραλαμβάνει κι το σχετικό πιστοποιητικό Μειωμένου Συντελεστή, εφόσον ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος του.

Πως υποβάλλεται η αίτηση μέσω TFA

Κατά αρχάς, για να υποβληθεί η ΥΔ, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί λογαριασμός στην Πύλη TFA:

(α) Αν η αίτηση υποβάλλεται από νέο φορολογούμενο: Πρέπει να υποβληθεί αίτημα εγγραφής στο Φορολογικό Μητρώο μέσω της πύλης TFA.
(β) Αν η αίτηση υποβάλλεται από υφιστάμενο φορολογούμενο: Πρέπει να συνδέσετε το Λογαριασμό σας στην πύλη TFA με τον λογαριασμό της Φορολογικής σας ταυτότητας

ΠΡΟΣΟΧΗ

Υπεύθυνες Δηλώσεις σε έντυπη μορφή, θα μπορούν να υποβάλλονται στα αρμόδια Επαρχιακά Γραφεία ΜΟΝΟ μέχρι τις 17/5/2024, ούτως ώστε το ΤΦ να μπορέσει να μεταφέρει τα δεδομένα στην πύλη TFA μέχρι τις 27/5/2024.

Μετά τις 17/5/2024, οι ΥΔ θα υποβάλλονται ΜΟΝΟ μέσω TFA και καμία αίτηση θα γίνεται αποδεκτή σε έντυπη μορφή.

Καταληκτικό σχόλιο

Στην ιστοσελίδα TFA, βρίσκονται αναρτημένοι Οδηγοί χρήσης όσον αφορά την υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης και την έκδοση πιστοποιητικού Μειωμένου Συντελεστή Φ.Π.Α. καθώς και εργαλείο υπολογισμού του Φ.Π.Α. στην αγορά/ανέγερση κατοικίας, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.

200 Archiepiskopou Makariou III Avenue,
1st Floor, Office 102,
2311 – Lakatamia, Nicosia, Cyprus

T: +357 22276000 | F: +357 22270807

[email protected] | www.mcmillanwoods.com.cy

error: Content is protected !!
Scroll to Top