Ενημέρωση σε σχέση την ανακοίνωση που έκδωσε το Τμήμα Φορολογίας (ΤΦ) στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή στο καφέ και ζάχαρη με έναρξη ισχύος 1 Νοεμβρίου 2023.

vat cyprus

Κατόπιν έκδοσης Διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Νομοθεσία ΦΠΑ τροποποιήθηκε ούτως ώστε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ να ισχύει σε ακόμη δύο παραδόσεις βασικών ειδών (καφέ και ζάχαρη) από 1 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 30 Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του καφέ και ζάχαρης, ήδη ο μηδενικός συντελεστής επιβάλλεται και (α) στο ψωμί, (β) γάλα, (γ) Αυγά, (δ) παιδικές τροφές, (ε) παιδικές πάνες, (ζ) Προϊόντα για τη γυναικεία προστασία και (η) πάνες ενηλίκων.

‘Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τα δύο νέα βασικά αγαθά που θα υπόκεινται στο μηδενικό συντελεστή από 1/11/2023 μέχρι 30/4/2024 είναι ο καφές και η ζάχαρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δύο νέα προϊόντα καθορίζονται ως εξής:

(α) Καφές: Μη Καβουρδισμένος, καβουρδισμένος σε κόκκους, αλεσμένος, σε σκόνη, στιγμιαίος καφές, καφές με άρωμα, με καφεΐνη ή χωρίς σε οποιαδήποτε συσκευασία.

Δεν συμπεριλαμβάνονται έτοιμα ποτά ή ροφήματα που έχουν ως πρώτη ύλη τον καφέ που καταναλώνονται κρύα ή ζεστά.

Σχόλιο: Επομένως δεν υπόκεινται στο μηδενικό συντελεστή οι έτοιμοι καφέδες που αγοράζονται από υπεραγορές ή περίπτερα καθώς και οι καφέδες που ετοιμάζονται από καφετέριες ή άλλα υποστατικά που προσφέρουν καφές σε πελάτες τους προς κατανάλωση εκτός του υποστατικού.

(β) Ζάχαρη: κρυσταλλική, (άσπρη, καστανή, μαύρη), ψιλή (άχνη), σε κύβους κα σε φακελάκια

200 Archiepiskopou Makariou III Avenue,
1st Floor, Office 102,
2311 – Lakatamia, Nicosia, Cyprus

T: +357 22276000 | F: +357 22270807

[email protected] | www.mcmillanwoods.com.cy

error: Content is protected !!
Scroll to Top